Οι εκλογές του Οκτωβρίου για την ανάδειξη νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών που θα μας εκπροσωπήσουν για την προσεχή πενταετία είναι ιδιαίτερα κρίσιμες.

Ωστόσο, το δίλημμα που δικαίως επικρατεί είναι «Γιατί πρέπει να στηρίξω κάποιον υποψήφιο; Γιατί πρέπει να ψηφίσω;» Και κυρίως πώς να επιλέξω ανάμεσα σε εκατοντάδες υποψηφίους και μερικές δεκάδες συνδυασμούς; Αυτό είναι μια ψευδεπίγραφη δικαιολογία. Για όλα τα διλήμματα υπάρχουν οι λύσεις και κυρίως οι ρεαλιστικές απαντήσεις.
Ας ασχοληθούμε με τα διλήμματα αυτά.
-Δεν με ενδιαφέρει όποιος και να βγει, δεν τους ξέρω και δεν ασχολούμαι-
Η άποψη αυτή θεωρητικά μπορεί να είναι έως και επικίνδυνη. Οποιοσδήποτε μπορεί να βαριέται τις κάρτες,τα/ φυλλάδια,τα απρόσμενα από υποψηφίους τηλεφωνήματα όταν είναι βυθισμένος στη σκέψη του. Ό,τι αποφασίζεται γίνεται για σένα που αρνείσαι να ασχοληθείς , να στηρίξεις και να ψηφίσεις. Από το πιο απλό ζήτημα που αφορά την καθημερινότητα σου (για το αν θα μετακινηθεί ο κάδος σκουπιδιών ή για το αν θα έρθει σήμερα το συνεργείο να σου αλλάξει μια καμμένη λάμπα έξω από το σπίτι σου)
- Σιγά μην αλλάξει το σύστημα με την ψήφο μου. Δεν θα πάω να ψηφίσω-
Λάθος. Η ψήφος σου έχει δύναμη. Μπορεί να θέλεις να τιμωρήσεις δια της αποχής. Η αποχή όμως δεν έλυσε ποτέ κανένα πρόβλημα , ούτε όμως τιμώρησε και κάποιον πολιτικό. Θεωρείς πως εάν δεν παρουσιαστείς για να ψηφίσεις δεν θα αλλάξει. Εγώ θα κάνω τη διαφορά; Εγώ θα τα αλλάξω;
Στις εκάστοτε εκλογές εσύ έχεις τη δύναμη να αποφασίσεις ποιοι θα κρίνουν και θα αξιολογήσουν αυτές τις αποφάσεις. Και αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ψήφου σου. Όχι της βεβιασμένης. Της αποφασισμένης, της συνειδητής και της προσωπικής. Έτσι πέρα από το ότι θα επιτύχεις να έχεις τη δική σου φωνή στην κάθε αρχή (δημοτική, περιφερειακή ), να είσαι σίγουρος ότι αυτή η φωνή είναι η δική σου φωνή.
Δεν είναι διόλου δύσκολο να ενημερωθείς από τα βιογραφικά των υποψηφίων. Να ρωτήσεις, να μάθεις, να ενδιαφερθείς. Δεν είναι όλοι ίδιοι. Πάντα υπάρχουν υποψήφιοι που εκφράζουν τον καθένα. Αρκεί να ενημερωθώ για τις ιδέες και τα πιστεύω τους και να κάνω την καλύτερη επιλογή.
Δεν βλέπεις την πολιτική και την ενασχόληση ως μέσο εξασφάλισης οικονομικών ωφελειών όπως πολλοί εκ των υποψηφίων που μεταδίδουν από παράταξη σε παράταξη. Υπάρχουν πάντα και οι λαμπρές εξαιρέσεις. Βοηθάς όμως δια της αποχής την εκλογή των ίδιων αντιπροσώπων.
Επιδίωξε την ανανέωση, κυνήγησε το νέο.