Η εκπαιδευτικός Λεμονιά Μπούτσκου διεκδικεί την ψήφο των πολιτών της Φλώρινας, ως υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος με την “Πορεία δημιουργίας” και με επικεφαλής τον Γιώργο Κασαπίδη.

Η Μπούτσκου Λεμονιά υπηρέτησε με σεβασμό τον α' βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς
εκλέχθηκε Δημοτική Σύμβουλος της Δ.Ε Αμυνταίου το 2014 και κατείχε τη θέση της Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου με τη θητεία της να λήγει τον Σεπτέμβριο του 2019.

Το πλούσιο βιογραφικό, η ενδιαφέρουσα και πολυσχιδής προσωπικότητα της, την καθιστούν μία από τις πλέον αξιοπρόσεκτες και αξιόλογες υποψηφιότητες, οι οποίες ξεχωρίζουν στον κατάλογο των υποψήφιων συνολικά.

Η συζήτηση με τη Λεμονιά Μπούτσκου, είχε μεγάλο ενδιαφέρον και με χαρά φιλοξενούμε τις απόψεις της, ενόψει των εκλογών:

1.Κυρία Μπούτσκου, τι σας ώθησε να δραστηριοποιηθείτε πολιτικά και ιδιαίτερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση?

Η υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές με έφερε  σε επαφή με τις δυσκολίες και τα προβλήματα των ανθρώπων της περιοχής μου. Η παραίνεση και η ώθηση που είχα από αυτούς να ασχοληθώ ενεργά με τα θέματα που τους αφορούν καθώς και η εμπειρία από τη διαχείριση προγραμμάτων σε επίπεδο χώρας στην ενασχόληση μου δυο χρόνια στο υπουργείο παιδείας, ωρίμασαν την ιδέα της ενεργού συμμετοχής μου.

Η εμπειρία, οι γνώσεις αλλά κυρίως η διάθεση για δουλειά στον τόπο που ζω και δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά  με οδήγησαν στην απόφαση να γίνω συμμέτοχος στο έργο της ερχόμενης πενταετίας με σκοπό να γίνει η περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας χώρος αειφόρου ανάπτυξης κι επενδύσεων σε όλους τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας πιστεύοντας ότι έχω έναν σχεδιασμό και μπορώ να δώσω κατευθύνσεις και λύσεις !

 

2.Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος λοιπόν, στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας. Γιατί με τον Γιώργο Κασαπίδη και την παράταξη «Πορεία Δημιουργίας»?

Την προηγούμενη τετραετία σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες ξεκίνησε να γίνεται ένα μεγάλο έργο μέσα σε ένα δύσκολο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον λόγω της πανδημίας αλλά και της απόφασης για απολιγνιτοποίηση.

-Έγιναν τα πρώτα σταθερά βήματα για τη μετάβαση της κοινωνίας μας από την μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη σε ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο με επίκεντρο τον πρωτογενή τομέα και την αγροδιατροφή.

-Προωθήθηκε η καινοτομία και δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας πρωτοπορώντας στην τεχνολογία του υδρογόνου ως μία πράσινη και βιώσιμη πηγή ενέργειας,.

-Δημιουργήθηκαν οι βάσεις για την έμπρακτη στήριξη της επιχειρηματικότητας με την προκήρυξη των πρώτων προγραμμάτων που αφορούν επιδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

-Στηρίχτηκε και ενισχύθηκε  το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας γιατί πιστεύει ο περιφερειάρχης μας Γιώργος Κασαπίδης στην κινητήρια δύναμη της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας.

-Καλλιεργήθηκαν από τον ίδιο  και την παράταξη «Πορεία Δημιουργίας» σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες, δόθηκε προστιθέμενη αξία στην Περιφέρεια και επιτελέστηκε έργο  με διαφάνεια, ειλικρίνεια, με σχέδιο και όραμα.

Θεωρώ ότι αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχισθεί και στην επόμενη πενταετία! Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε. Πρέπει η κρίση να γίνει για τη Δυτ. Μακεδονία η μεγαλύτερη ευκαιρία της! Ο Γιώργος Κασαπίδης είναι για μένα η εγγύηση για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος. Τον διακρίνει η εντιμότητα, η συνέπεια και η όρεξη για δουλειά! Έχει όραμα, σχέδιοκαι ικανότητα ώστε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, η πολιτισμική κληρονομιά, το ανθρώπινο δυναμικό, η τεχνογνωσία, η  βιοποικιλότητα και τα προϊόντα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας να την αναδείξουν ως βέλτιστη καλή πρακτική για όλη την Ευρώπη στην μετα λιγνίτη εποχή!

3.Ποια τα βασικά προβλήματα της Δυτικής Μακεδονίας, τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούναπό την νέα περιφερειακή αρχή;

Τα βασικότερα προβλήματα της Δυτικής Μακεδονίας είναι η ανεργία και το δημογραφικό. Η μετα λιγνίτη εποχή  και η κλιματική αλλαγή επιβάλλουν την ανάληψη δράσεων για την αντιμετώπιση των πιέσεων στο αναπτυξιακό περιβάλλον της περιοχής. Η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει  σημαντικές ενδογενείς δυνατότητες που με κατάλληλες ενέργειες  και δράσεις μπορούν ν΄αξιοποιηθούν προς όφελος των κατοίκων της.

Η Περιφέρεια, ως θεσμός, μπορεί και στέκεται δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου της παραγωγής με την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής (αρδευτικών δικτύων και  γεωργικών αναδασμών) Μεγαλύτερο στοίχημα όμως από αυτό των υποδομών, αποτελεί η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό με κατάρτιση και εκπαίδευση των ανθρώπων της περιοχής μας, Η επανακατάρτιση και επανεκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού της Περιφέρειας μας θα πρέπει να μπει σε πρώτο πλάνο στην επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο.

Η Δυτική Μακεδονία είναι μια περιφέρεια η οποία στο βάθος των χρόνων που πέρασαν είχε μεγάλη εργασιακή εμπειρία στον τομέα του λιγνίτη, της γούνας αλλά και σε άλλους παραγωγικούς τομείς. Είναι σημαντικό αυτό το διανοητικό κεφάλαιο να μην το απωλέσουμε λόγω συνταξιοδότησης ή μετάβασης στα νέα δεδομένα. Πρέπει να το κρατήσουμε και να το μεταφέρουμε στις νέες γενιές εργαζομένων ενισχύοντας το και βελτιώνοντας το. (απόκτηση δεξιοτήτων, αναβάθμιση δεξιοτήτων, επανειδίκευση)

Εστιάζω  σε 3 άξονες :

 α) στοχευμένη επανακατάρτιση απολυμένων και ανέργων σε σχέση με τις ανάγκες των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στη Δυτ. Μακεδονία και σύνδεση με αυτές (π.χηλεκτροκίνηση, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας).

 

 β) στοχευμένη επιμόρφωση και κατάρτιση των εργαζομένων με βάση τις αναδυόμενες ανάγκες των επιχειρήσεων της περιοχής (Επιχειρήσεις ψάχνουν εργαζόμενους και δεν βρίσκουν γιατί υπολείπονται σε συγκεκριμένες δεξιότητες)

γ) Επιχειρείν : Παροχή γνώσεων και κατάρτισης που αφορούν τεχνογνωσία, υποδομές και τεχνικές νέων ανθρώπων σε σχέση με τομείς και  κλάδους που θέλουν να δραστηριοποιηθούν (π.χ ιχθυοκαλλιέργειες, μελισσοκομία, θερμοκηπιακές καλλιέργειες, όλα τα είδη τουρισμού)

Έτσι  δημιουργούμε και τις κατάλληλες υποδομές και  επιλύουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας ώστε να κάνουμε τον τόπο μας ελκυστικό για κάθε νέο που σκέφτεται να μείνει στην περιοχή!

4.Θα θέλαμε να μας μιλήσετε για τις προτεραιότητες σας στην περιφέρεια για τα επόμενα χρόνια. Ποια είναι κατά την άποψη σας τα έργα στην ΠΕ Φλώρινας που η Περιφέρεια θα κληθεί να δώσει προτεραιότητα μετά τις εκλογές;

Νομίζω συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα  στην  περιφερειακή ενότητα Φλώρινας με έργα και δράσεις ώστε

-να μετατραπεί η Φλώρινα ξανά σε συγκοινωνιακό κόμβο   αφενός με τη συντήρηση, αναβάθμιση και επαναλειτουργία των σιδηροδρομικών γραμμών Φλώρινας – Θεσσαλονίκης και Φλώρινας – Κοζάνης και με την διασύνδεση με τα Βαλκάνια μέσα από την γραμμή Φλώρινα – Μοναστήρι και αφετέρου να βγει η Π.Ε. Φλώρινας από την οδική απομόνωση με  την άμεση υλοποίηση του κάθετου άξονα Πτολεμαΐδα - Φλώρινα μετά την ωρίμανση των μελετών που ξεκίνησαν στην αυτοδιοικιτική περίοδο που μας πέρασε.

-Να μετατραπεί ο νομός Φλώρινας σε κέντρο αγροτικής ανάπτυξης. Με κατάλληλες υποδομές πρόσβασης και άρδευσης για τους αγρότες σε κάθε χωριό αλλά και κίνητρα για καινοτομία και μεταποίηση των τοπικών προϊόντων.

- Να ανθίσει ακόμα περισσότερο ο τουρισμός στην περιοχή μας. Με την ολοκλήρωση  έργων που ήδη έχουν ενταχθεί όπως η διάνοιξη της συνοριακής διάβασης στον Λαιμό και η αναβάθμιση του χιονοδρομικού της Βίγλας, με την δημιουργία μονοπατιών, ορειβατικών καταφυγίων και ποδηλατικών διαδρομών.

- Να αξιοποιηθεί η πολιτιστική κληρονομία της περιοχής. Με συντήρηση και ανάδειξη αρχαιοελληνικών και βυζαντινών μνημείων και διασύνδεση τους με τα τουριστικά θέρετρα του νομού


5. Στις 8 Οκτωβρίου οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν ποιοι θα τους εκπροσωπήσουν στην Περιφέρεια. Τι θα θέλατε να τους πείτε;

Μπορώ να υποσχεθώ στους πολίτες του νομού μας αλλά και της περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας ότι θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια και θα εξαντλήσω τις δυνάμεις μου ώστε να συνεχιστεί η αναπτυξιακή πορεία που έχει ήδη ξεκινήσει.

Αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε όλοι μαζί για τη νέα γενιά που είναι το μέλλον του τόπου κι αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα,  για τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο που παλεύει καθημερινά για την επιβίωσή του κι αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας μας, για τον υγιή επιχειρηματία που δραστηριοποιείται σε απομακρυσμένα μέρη της χώρας, για το δημόσιο λειτουργό που επιτελεί τα καθήκοντά του με ευσυνειδησία, για τον συνταξιούχο που βρίσκεται αντιμέτωπος με τις προκλήσεις της εποχής.

 

Μπορούμε να αλλάξουμε, να βελτιωθούμε, να αναδειχθούμε… 

Αξίζουμε αναγνώριση, ευκαιρίες, ανάπτυξη… 

Έχουμε τη δύναμη να προωθήσουμε την παιδεία και τον πολιτισμό! 

Αγωνιζόμαστε για ισότητα ευκαιριών για όλους και όλες!

 

Γιατί σε αυτές τις εκλογές αποφασίζουμε για τον τόπο μας. Για τη Δυτική Μακεδονία που διεκδικεί και πετυχαίνει. Για τη Δυτική Μακεδονία που δημιουργεί θέσεις εργασίας, στηρίζει την επιχειρηματικότητα και μετατρέπει τους απρόσωπους πόρους σε μετρήσιμο μέγεθος και έργο. Έχουμε πρόταση για το μέλλον, όραμα, ρεαλισμό, σχέδιο, εμπειρία, φρέσκες ιδέες και θέληση να δουλέψουμε και να δημιουργήσουμε!

 

 Μόνο έτσι η περιοχή θα ξεφύγει από την εσωστρέφεια, θα μπορέσει ν΄αναπτυχθεί αποτελεσματικά, ν΄ατενίσει το μέλλον της με ελπίδα, πίστη κι αισιοδοξία ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις των καιρών.