ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΔΙΚΑΙΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ

Εκδήλωση και συζήτηση ανοιχτή στο κοινό με θέμα την προώθηση και το ρόλο της κυκλικής οικονομίας σε περιοχές δίκαιης μετάβασης διοργανώνεται το Σάββαρο 25 Νοεμβρίουκαι ώρα 18:00 στον χώρο του Επιμελητηρίου Φλώρινας.

Η εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια του έργου "Promoting circular economy in just transition regions(https://hsce.gr/justcircularτου ευρωπαϊκού προγράμματος EUTeens4Green που απευθύνεται ειδικά σε νέους έως 24 ετών στις περιοχές δίκαιης μετάβασης της ΕΕ. Το έργο συντονίζεται από την Δήμητρα Μοσχογιάννη, φοιτήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, και την Παυλίνα Σαπαλίδου, φοιτήτρια της Νομικής Σχολής στοΔημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Η εκδήλωση απευθύνεται στο γενικό κοινό και σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (π.χ. νέους, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τοπικές αρχές) που μπορούν να ωφεληθούν από μια κυκλική οικονομία. Η υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας μπορεί να καλύψει πάνω από το 1/3 της προσπάθειας που απαιτείται για την εκπλήρωση του στόχου για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη έως το 2050. Συνεπώς, είναι επιθυμία μας να συμβάλλουμε στην καλύτερη κατανόηση των αλλαγών αλλά και ευκαιριών που μπορούν να υιοθετηθούν προς την κυκλικότητακαι να ενισχύσουμε την ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτήν τηνπροσέγγιση.

Καλεσμένοι ομιλητές είναι καταξιωμένοι ερευνητές, καθηγητές και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς της κυκλικής οικονομίας από όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα θα μιλήσουν οι:

• Αλέξανδρος Στεφανάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Σχολή Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος τουΠολυτεχνείου Κρήτης. 

«Κυκλική οικονομία: εργαλειοθήκη για μια βιώσιμη ανάπτυξη»

• Κωνσταντίνα ΤογκαρίδουLocal Facilitator ελληνικώνproject EUTeens4Green, JTPeer Expert

«Η έννοια της δίκαιης μετάβασης στην κυκλική οικονομία»

• Γιώργος Μπανιάς, Κύριος Ερευνητής, Ινστιτούτο Βιο-Οικονομίας και Αγρο-Τεχνολογίας, ΕΚΕΤΑ. 

«Κυκλική (Βιο-)οικονομία: Αρχές, ευκαιρίες και προκλήσεις»

• Φωκίων ΠαπαθανασίουΚαθηγητής, Κοσμήτορας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Παν. Δυτ. Μακεδονίας

«Κυκλικότητα στην Αγροτική Παραγωγή: Εφαρμογές και Δράσεις»

• Ιωάννης Νικολάου, Καθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Οικονομικής των Επιχειρήσεων και της Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας, Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος, Δημοκρίτειο Παν. Θράκης

«Κυκλική οικονομία στον κόσμο των επιχειρήσεων: το σήμερα και οι μελλοντικές προοπτικές»

• Δημήτρης Μπανούσης, Εμπειρογνώμονας περιβάλλοντος, Greek LIFE Task Force plus & Πράσινο Ταμείο. 

«Χρηματοδοτικά Προγράμματα του Πράσινου Ταμείου και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας»

• Στέργιος Βακάλης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου. 

«Κυκλική οικονομία στην ενέργεια: τεχνολογίες χημικής αποθήκευσης»

• Παρουσίαση EUTeens4Green project “Educational webapplication for raising teens’ awareness about justtransition” από τους Ηρακλή ΠρέμπτηπροπτυχιακόςφοιτητήςΣχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχ. Υπολογιστών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ΝίκοΣδήρο, προπτυχιακός φοιτητής, Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Eπιπλέον, θα υπάρχει σημείο με σχετικό υλικό επαναχρησιμοποιούμενων ποτηριών – μπουκαλιών - θερμός, αντί των πλαστικών/χάρτινων μίας χρήσης, από την εταιρεία Eco Life (Lifegreen) η οποία προσφέρει έξυπνα & πρωτότυπα προϊόντα, με οικολογική συνείδηση. Ένας τυχερός θα κερδίσει ένα ecolife δώρο.

Η ημερίδα αυτή αποτελεί την δεύτερη εκδήλωση του προγράμματος, με την πρώτη να έχει πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία στα Χανιά στις 27 Οκτωβρίου. Καθώς και οι δύο περιφέρειες (Κρήτη και Δυτική Μακεδονία) θα επηρεαστούν από την πράσινη μετάβαση, είναι σημαντική η καλύτερη ενημέρωση της κοινωνίας των πολιτών σχετικά με τις διαθέσιμες λύσεις για την άμβλυνση αυτών των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της στροφής προς πράσινες λύσεις.

Η εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα του του Ελληνικού Συνδέσμου Κυκλικής Οικονομίας (https://hsce.gr), τουΕργαστηρίου Τεχνολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης (www.leem.tuc.gr), καθώς και της DCN Global (Home (dcnglobal.net)).