Επιμέλεια: Βίβιαν Ευαγγέλου Μισιρλή

«Χριστούγεννα στην πόλη και Πάσχα στο χωριό», λέει η λαϊκή σοφία. Εμείς φέτος προτείνουμε να αντιστρέψτε τις συνήθειες και τις παραδόσεις… προς το παραδοσιακότερο! Εφοδιαστείτε με ζεστά ρούχα, αποχαιρετήστε τις μεγάλες πόλεις και πάρτε τον εορταστικό δρόμο προς τον Δήμο Αμυνταίου, έναν απόλυτο εκδρομικό και φυσιολατρικό παράδεισο !


Τα Αλπικά τοπία, οι τέσσερις λίμνες εξαιρετικής ομορφιάς, οι εξαγνιστικές «φωτιές» των Χριστουγέννων, οι μουσικές από χάλκινες μπάντες της περιοχής, οι ξεχωριστές ποικιλίες κρασιών, η γαστρονομία, η γαλήνη, η ομορφιά, το χιόνι, η αυθεντική γιορτινή διάθεση είναι μόνο λίγοι από τους λόγους για τους οποίους αυτή την χρονιά ψηφίζουμε Χριστούγεννα στον Δήμο Αμυνταίου.

Και μπορεί εδώ να μη βρείτε λαμπερά πολυκαταστ
ήματα θα βρείτε ωστόσο στολισμένες πλατείες απ' άκρη σε άκρη σε όλη την επικράτεια του Δήμου Αμυνταίου, ούτε θα βρείτε το ψηλότερο στολισμένο έλατο της Ελλάδας, θα βρείτε όμως χιλιάδες έλατα στο φυσικό τους περιβάλλον.

Θα απολαύσετε πλούσιες παραδοσιακές εκδηλώσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής, που πραγματοποιούνται καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών. Βιώστε το έθιμο των Μωμόγερων, το έθιμο της γουρουνοχαράς αλλά και τις γιορτές τσιγαρίδας που αναβιώνουν στις Κοινότητες Φαραγγίου, Πελαργού, Φιλώτα, Αετού και Βαρικού. Στις 23 Δεκεμβρίου τη νύχτα, στα Ασπρόγεια, στο Σκλήθρο, στον Αετό, στο Ξινό Νερό και στον Άγιο Παντελεήμονα θ' ανάψουν οι φωτιές . Ένα έθιμο με ρίζες από τη Ρωμαική εποχή που η χριστιανική παράδοση θέλει να μιμούνται τις φωτιές που άναψαν οι βοσκοί για να ζεσταθεί ο μικρός Χριστός.

Το πιθανότερο είναι να κάνετε Χριστούγεννα με χιόνι! Φορέστε τα γάντια σας κι αφήστε το παιδί που κρύβεται μέσα σας να παίξει με το βασικό συστατικό των Χριστουγέννων!

Περπατήστε στα όμορφα γραφικά σοκάκια του Νυμφαίου και του Λεχόβου που εκείνες τις μέρες είναι γεμάτα μυρωδιές από γλυκά και φαγητά που ψήνονται σε κάθε σπίτι. Απολαύστε τη ζεστή φιλοξενία και τα εγκάρδια «χρόνια πολλά» όσων συναναντάτε στους δρόμους.

Επισκεφτείτε τα επιλεγμένα οινοποιεία, μυηθείτε στην ιεροτελεστία της οινοποίησης και γευτείτε την ξεχωριστική γηγενή ποικιλία του ξινόμαυρου.

Σε ολόκληρο τον Δήμο Αμυνταίου θα βρείτε εκλεκτά εστιατόρια όπως στο Ξινό Νερό, στο Σκλήθρο, Άγιο Παντελεήμονα, Λιμνοχώρι, Λέχοβο, Φιλώτα και το Νυμφαίο, κάποια εκ των οποίων έχουν λάβει κορυφαία βραβεία γαστρονομίας. Πιπεριές Φλώρινας, Παραδοσιακές πίτες, Ψάρια που ευδοκιμούν στις τέσσερις λίμνες, το περίφημο Μακάλο, παραδοσιακά ζυμαρικά, γλυκά του κουταλιού, σπιτικές μαρμελάδες και φρέσκο χωριάτικο ψωμί είναι λίγες μόνο από τις απολαύσεις στις οποίες μπορείτε να υποκύψετε κατά την παραμονή σας!

Δώστε μια ανάσα στη τοπική αγορά επιλέγοντας «χωριάτικα» Χριστούγεννα! Ωραία τα κυριλέ ρεβεγιόν και το εκλεπτυσμένο finger food αλλά τα μόνα απαραίτητα συστατικά για να περάσουμε καλά τις γιορτές είναι η καλή παρέα και φυσικά η καλή διάθεση! Γιατί κακά τα ψέματα τα χαλαρά τα παρεϊστικα γλέντια μεταξύ φίλων μακριά από τα ασφυκτικά γεμάτα μαγαζιά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης , είναι ακόμη καλύτερα!

Από τον Δήμο Αμυνταίου βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής τα χιονοδρομικά κέντρα του Καιμάκ Τσαλάν και της Βίγλας, όπου μπορείτε να επιδοθείτε στο κατ’ εξοχήν χειμερινό σπορ.

Και μην αναρωτιέστε πως θα χωνέψετε έπειτα από το επιβεβλημένο φαγοπότι! Απολαύστε το διάσημο φυσικό μεταλλικό «Ξινό Νερό» από τις ιαματικές πηγές της Κοινότητας Ξινού Νερού. Ένα νερό με ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας που κάποτε λέγεται πως ξεδίψασε και τον Μέγα Αλέξανδρο!

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί λόγοι ακόμη για να κάνετε Χριστούγεννα στον Δήμο Αμυνταίου! Ελάτε για να τους ανακαλύψετε!!