Αν έχεις βαρεθεί την κίνηση στους δρόμους, τα ασφυκτικά από κόσμο μαγαζιά, την μεγάλη ουρά έξω από τα κλαμπ. Αν σου έχει λείψει ο καθαρός αέρας και οι συζητήσεις με παλιούς φίλους μέχρι το πρωί. Αν θέλεις να περάσεις τις γιορτές κάπου «διαφορετικά» τότε σου δίνω 12 λόγους, «Γιατί να κάνεις Χριστούγεννα στο Λέχοβο…»



«Κάνε Πάσχα στο χωριό, και Χριστούγεννα στην πόλη», λέει η λαϊκή σοφία. Εμείς φέτος αποφασίζουμε να αντιστρέψουμε τις συνήθειες και τις παραδόσεις… προς το παραδοσιακότερο. Φτιάχνουμε βαλίτσες με ζεστά ρούχα, αποχαιρετάμε τις μεγάλες πόλεις –και τους ευσεβείς πόθους για γιορτές σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες- και παίρνουμε τον εορταστικό δρόμο προς το Λέχοβο.




Οι γεύσεις, τα φυσικά τοπία, η γαλήνη, η ομορφιά, το χιόνι, η οικονομία και η αυθεντική γιορτινή διάθεση είναι μόνο λίγοι από τους λόγους για τους οποίους αυτή την χρονιά ψηφίζουμε Χριστούγεννα στο χωριό.Κι αν θέλετε περισσότερους λόγους, ορίστε άλλοι δώδεκα.

*Επιστροφή στη φύση: Μπορεί να μην βρείτε στο χωριό σας το ψηλότερο στολισμένο έλατο της Ευρώπης, αλλά σίγουρα θα βρείτε πολλά έλατα να σας περιμένουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Μπορεί να μην οδηγείτε σε ολόφωτες λεωφόρους και να μην ψωνίζετε σε πολυκαταστήματα, αλλά μία βόλτα στο δάσος και στα μονοπάτια Ειρήνης θα σας αποζημιώσει.




*Εορταστικό κλίμα χωρίς υπερβολές: Περπατήστε στα όμορφα γραφικά σοκάκια του χωριού και στη φωτισμένη πλατεία, απολαύστε τις πλούσιες παραδοσιακές εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Λεχοβιτών ο Προφήτης Ηλίας , τις μυρωδιές από γλυκά και φαγητά που ψήνονται σε κάθε σπίτι και τα εγκάρδια «χρόνια πολλά» όσων συναντάτε στον δρόμο. Είναι σίγουρο πως ούτε στιγμή δεν θα σας λείψουν τα τεράστια παγοδρόμια που υπόσχονται οι πόλεις,μια και το Λέχοβο αποτελεί φυσικό παγοδρόμιο για μεγάλα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα!


*Χριστουγεννιάτικη οικονομία: Όχι μόνο θα γλιτώσετε τα χρήματα των εισιτηρίων, αλλά θα διαπιστώσετε πως στα ελληνικά χωριά, η οικονομία ακολουθεί πιο συνετούς ρυθμούς από αυτούς που έχουμε συνηθίσει. Ο καφές δεν έχει 4 ευρώ, το ποτό δεν στοιχίζει όσο οκτώ κιλά ψωμί και η χωριάτικη δεν παίρνει «καπέλο» επιπλέον 3 ευρώ «επειδή έχει κάππαρη, κάτι που την καθιστά γκουρμέ».


*Πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες να κάνετε Χριστούγεννα με χιόνι. Ξεφύγετε από το ημίμετρο του τεχνητού χιονιού στα αστικά Christmas Parks και αφήστε τα παιδιά σας –και αυτά που κρύβετε μέσα σας- να βάλουν τα γάντια τους και να παίξουν με το βασικό συστατικό των Χριστουγέννων.



*Στηρίζετε την τοπική οικονομία. Οι εξενώνες περιμένουν αυτή την περίοδο για να επιβιώσουν, το ίδιο και οι τοπικές επιχειρήσεις, τα μικρά καφενεία, τα παραδοσιακά φαγάδικα και τα μικρά μαγαζάκια στα χωριά. Επιλέγοντας «χωριάτικα» Χριστούγεννα, δίνετε μια ανάσα στην τοπική αγορά και τα χρήματά σας… μένουν Ελλάδα.


*Έρχεστε πιο κοντά στο νόημα των οικογενειακών γιορτών. Σε έναν προρισμό όπως το Λέχοβο δεν χρειάζεστε μέρες ολόκληρες για να δείτε αξιοθέατα και να γνωρίσετε το μέρος. Έχετε έτσι αρκετό χρόνο να αφιερώσετε στα παιδιά σας και στην οικογένειά σας και να θυμηθείτε το πραγματικό νόημα των γιορτών.



*Επιστροφή στα παλιά λημέρια: Εκεί περάσατε ξέγνοιαστες στιγμές της παιδικής σας ηλικίας, κάνατε εξερευνήσεις τα καλοκαίρια και μαζέψατε αναμνήσεις που σας συνοδεύουν μέχρι σήμερα. Ήρθε η ώρα να τις ξαναθυμηθείτε, περνώντας από τα ίδια μέρη, συναντώντας τους παλιούς σας φίλους και προσθέτοντας την μικρή δόση νοσταλγίας που απαιτούν οι χριστουγεννιάτικες διακοπές. Επιπλέον, θα έχετε την ευκαιρία να συστήσετε στα παιδιά σας αυτές τις «αναμνήσεις». Αφήστε τα να μάθουν περισσότερα για εσάς, το παρελθόν σας, τα μέρη που σημαίνουν πολλά για εσάς και δεθείτε έτσι περισσότερο.



Χειμερινό cocooning: Μείνετε μέσα μία ολόκληρη ημέρα, καθίστε δίπλα στο τζάκι, παίξτε επιτραπέζια, δείτε χριστουγεννιάτικες ταινίες ή φτιάξτε γιορτινά γλυκά με καλή παρέα. Κάντε αυτό που δεν έχετε την «πολυτέλεια» να κάνετε στην καθημερινότητά σας, ακόμη κι αν αυτό είναι απλώς να «βουλιάξετε» σε μια πολυθρόνα και να διαβάσετε ένα βιβλίο, έχοντας κλειστό το κινητό.




*Αποτοξίνωση από την τεχνολογία: Όχι, στο χωριό σας δεν χρειάζεστε Google maps για να κυκλοφορήσετε, επειδή ξέρετε τα δρομάκια σαν την παλάμη του χεριού σας. Δεν χρειάζεστε τα applications πάντα σε ετοιμότητα, γιατί ο μπακάλης του χωριού γνωρίζει όλα όσα θέλετε να μάθετε. 


*Η απομυθοποίηση του ρεβεγιόν: Τα μόνα απαραίτητα συστατικά για να περάσετε καλά στις γιορτές είναι καλή παρέα και καλή διάθεση. Καλά τα «κυριλέ» ρεβεγιόν, το εκλεπτυσμένο finger food και ο ψαγμένος DJ ανάμεσα σε κομψά φορέματα και «special» μπουκάλια των 180€, αλλά είναι ακόμη καλύτερο το «χύμα», το παρεϊστικο, το χαλαρό γλέντι μεταξύ φίλων, στο «μεταξύ μας».Επιπλέον, η βραδινή βόλτα στο χωριό μπορεί να μην προσφέρει τις επιλογές της πόλης, αλλά ταυτόχρονα απέχει και από την πολυκοσμία και τα ασφυκτικά γεμάτα μαγαζιά της Αθήναςκαι της Θεσσαλονίκης, την ίδια στιγμή που εσείς θέλετε να ηρεμήσετε, να συζητήσετε ή απλώς να πιείτε ένα χαλαρό ποτό με τους φίλους σας.



*Παίρνοντας… τα βουνά: Αν βρίσκεστε στο Λέχοβο, δεν θα είναι καθόλου δύσκολο να φτάσετε στο κοντινότερο χιονοδρομικό κέντρο και να επιδοθείτε στο κατ’ εξοχήν χειμερινό σπορ, Καιμάκτσαλάν και Βίγλα, βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής.





*Γεύση από χωριό: Παραδοσιακές πίτες, ακόμη πιο παραδοσιακές βασιλόπιτες, γλυκά του κουταλιού, σπιτικές μαρμελάδες και φρέσκο χωριάτικο ψωμί είναι λίγες μόνο από τις απολαύσεις στις οποίες μπορείτε να υποκύψετε κατά την παραμονή σας!

Μόνο 12 λόγοι;; Αν τελικά βρεθείτε στο Λέχοβο θα καταλάβετε ότι υπάρχουν ακόμη περισσότεροι. Ευκαιρία, να τους ανακαλύψετε μόνοι σας!